Heeft u herstel nodig voor uw zonnepanelen installatie ?
Geen zorgen, Wij kunnen u van dienst zijn. Wij hebben de afgelopen jaren al vele malen complete installaties herstelt, gerenoveerd en zelfs verhuist. Waar moet u beginnen. Om te beginnen neemt u  contact met ons op en gaan we samen beoordelen wat er moet gebeuren. Is alle documentatie op orde zoals het ballastrapport, springplan en constructeursrapport ? Is er een onlangs een keuring geweest ? Komt er binnenkort een scope12 keuring aan ? Hoe oud is de installatie ? Zodra we alles goed in kaart hebben kunnen we een offerte uitwerken voor herstel. Neem contact met ons op
Zie hieronder enkele voorbeelden die wij tegen komen bij installaties van derden

1. Slechte bekabeling
Hier is er te zien dat de DC kabels, oftewel de rode en de zwarte kabels door elkaar heen lopen en dat is zeker niet de bedoeling. Je loopt hiermee de risico dat er kortsluiting zal ontstaat, wat dus uiteindelijk kan leiden tot eventuele brandgevaar.

2. Klemmen die niet goed vastzitten
In dit voorbeeld zien we duidelijk dat de klemmen niet op de juiste manier zijn aangesloten. Een van de klemmen steekt buiten het paneel, wat niet volgens de voorschriften is. Een correcte aansluiting van de klemmen is van heel belangrijk, omdat deze ervoor zorgen dat de zonnepanelen stevig vast blijven. Dit is belangrijk om de panelen veilig te houden, vooral bij extreme weersomstandigheden, zoals hoge windstoten. Een goede bevestiging voorkomt mogelijke schade en garandeert een veilige installatie.

3. Onverzorgde werkvloer

4. Kabels niet op juiste manier gelegd
Hier valt op dat de kabels niet op een ordelijke manier zijn vastgezet met tyraps, en dat er sprake is van onafgewerkte, niet netjes afgeknipte kabels. Deze rommelige werkwijze resulteert in een onoverzichtelijke en chaotische situatie. Dit zijn allemaal belangrijke aandachtspunten die direct van invloed kunnen zijn op de naleving van de eisen voor de Scope 12 keuring, en daarom is het belangrijk dat deze problemen worden aangepakt.

5. Kabels die door elkaar heen slingeren
Waarom is een Scope 12 keuring noodzakelijk voor je zonnepanelen?
De belangrijkste reden voor een Scope 12 keuring is natuurlijk om er zeker van te kunnen zijn dat je zonnepanelensysteem veilig genoeg is. Hoewel zonnepanelen een duurzame energieoplossing bieden, kunnen ze toch door eventuele slijtage, het weer of een slechte installatie risico’s veroorzaken op het gebied van veiligheid.
Je kunt hierbij denken aan elektrische storingen, kortsluitingen of in het ergste geval brandgevaar. Door juist een scope 12 richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je zonnepanelensysteem goed blijft functioneren.
Wat kunnen wij voor je herstellen na een scope 12 keuring?
Het kan voorkomen dat je zonnepanelensysteem niet aan alle veiligheidsnormen voldoet. Dit komt naar boven in een Scope 12 keuring. Dit kan variëren van kleine gebreken tot grotere problemen die direct aangepakt moeten worden. Wij bieden uitgebreide herstelwerkzaamheden aan om ervoor te zorgen dat je systeem veilig en volledige werkend blijft. Hieronder kan je een aantal voorbeelden zien van wat we voor jou kunnen herstellen:

Verbetering van bekabeling en aansluitingen
De bekabeling is een belangrijk onderdeel van je zonnepanelensysteem. Na verloop van tijd kan de bekabeling slijten, beschadigd raken of verouderen of de bekabeling is gewoon verkeerd geïnstalleerd. Tijdens de opname controleren we de kabels op schade en slijtage. Indien nodig vervangen we deze, zodat de veiligheid en efficiëntie van je systeem gegarandeerd blijven.
Wat is een scope 12 keuring?
Een scope 12 keuring is een verplichte inspectie van zonnepanelensystemen, dat vooral gericht is op de veiligheid en het risico op eventuele brand. De scope 12 keuring wordt met de dag belangrijker en vooral voor grote installaties zoals commerciële gebouwen of grotere particuliere woningen. Verzekeraars stellen deze keuring steeds vaker als voorwaarde bij aanschaf van zonnepanelen.
In de scope 12 keuring worden onder andere de volgende dingen gecontroleerd:
- De elektrische veiligheid van de installatie.
- De staat van de bekabeling.
- De brandveiligheid van het zonnepanelensysteem.
- De correcte bevestiging van de zonnepanelen op het dak.
Het is belangrijk dat je zonnepanelensysteem regelmatig wordt gecontroleerd om de veiligheid te waarborgen en mogelijke problemen vroegtijdig op te sporen. Vooral bij oudere systemen of slecht uitgevoerde installaties is een scope 12 keuring zeer belangrijk om eventuele defecten te voorkomen. Hieronder zullen we samen een aantal situaties doornemen om te kunnen laten zien wat we veel tegenkomen in de praktijk:

Herstel van de bevestiging van de zonnepanelen
Slechte bevestiging van zonnepanelen kan ernstige problemen veroorzaken, vooral tijdens extreme weersomstandigheden zoals harde windstoten. Als je panelen niet goed vastzitten, kunnen ze van het dak waaien of schade veroorzaken. Wij controleren de bevestiging van je panelen en herstellen deze waar nodig, zodat je systeem stevig en veilig blijft.

Vervanging van verouderde onderdelen
Als je zonnepaneleninstallatie oud is, kunnen onderdelen verouderd raken. Dit kan de prestaties van je systeem negatief beïnvloeden. Tijdens de onze opname controleren we alle onderdelen en vervangen we verouderde of defecte componenten om de levensduur van je systeem te verlengen.
Wat gebeurt er als je systeem wordt afgekeurd op scope 12?
Een Scope 12 keuring kan uitwijzen dat je zonnepanelensysteem niet voldoet aan de vereiste NEN normen. Dit betekent echter niet dat je hele systeem moet worden vervangen. Vaak kunnen kleine aanpassingen of herstelwerkzaamheden ervoor zorgen dat het systeem alsnog wordt goedgekeurd.
- Rapportage en advies
Na de keuring ontvang je van ons een gedetailleerd rapport met alle bevindingen. Dit rapport geeft duidelijk inzicht in wat er gerepareerd of aangepast moet worden om aan de normen te kunnen voldoen. - Herstelwerkzaamheden
Vervolgens bespreken we samen welke herstelwerkzaamheden nodig zijn. Of het nu gaat om kleine reparaties of het vervangen van onderdelen, onze experts voeren alles snel en professioneel uit, zodat je systeem weer voldoet aan de Scope 12 normen. - Opnieuw keuren
Nadat de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd, kun je je systeem opnieuw laten keuren om zeker te zijn dat het nu wel voldoet aan alle veiligheidsnormen.
Veelgestelde vragen over scope 12
- Wat wordt er gecontroleerd tijdens een Scope 12 keuring?
Tijdens een Scope 12 keuring wordt je zonnepanelensysteem gecontroleerd op verschillende veiligheidsaspecten. Dit omvat onder andere de staat van de bekabeling, de bevestiging van de zonnepanelen, de brandveiligheid en de elektrische aansluitingen, ook de omvormers en het AC gedeelte hiervan valt onder de Scope12 keuring - Wat gebeurt er als mijn systeem wordt afgekeurd?
Als je systeem wordt afgekeurd, ontvang je een rapport met aanbevelingen voor herstel. Onze technici kunnen de benodigde reparaties uitvoeren, waarna je systeem opnieuw kan worden gekeurd. - Kan ik onderhoud laten uitvoeren zonder een Scope 12 keuring?
Ja, naast keuringen bieden wij ook onderhoud aan zonder dat er een Scope 12 keuring nodig is. Is de installatie niet door ons geïnstalleerd dan beschouwen we de scope12 keuring als nulmeting. Indien nodig herstellen we de punten en kunnen vanaf dat punt ook het onderhoud en beheer van de installatie overnemen. Regelmatig onderhoud helpt om je systeem in optimale conditie te houden en de levensduur te verlengen. - Wat als mijn oorspronkelijke installateur failliet is gegaan?
Als je installateur failliet is gegaan, kunnen wij de service overnemen. Wij bieden zowel inspectie, herstelwerkzaamheden als onderhoud aan, ongeacht wie het systeem oorspronkelijk heeft geïnstalleerd. Ook hiervoor geld dat er eerst een nulmeting gedaan dient te worden.
Heb je hulp nodig voor of na een Scope 12 keuring?
Het veilig functioneren van je zonnepanelensysteem is van het grootste belang. Met een Scope 12 keuring en eventuele herstelwerkzaamheden zorg je ervoor dat je installatie voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen. Bij Zonnepanelen12345 staan we klaar om je te helpen bij elke stap van dit proces – van keuring tot reparatie en onderhoud.
Wil je meer weten over Scope 12 keuringen of heb je direct hulp nodig? Neem contact met ons op en wij zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen veilig en efficiënt blijven werken!