Menu

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Steeds meer mensen vragen zich wel eens af of de aanschaf van een thuisbatterijsysteem wel een verstandige keuze is of niet en wat de terugverdientijd is.

Steeds meer mensen vragen zich wel eens af of de aanschaf van een thuisbatterij wel een verstandige keuze is of niet. Een veel gestelde vraag hierbij is ook wat nou precies de terugverdientijd is van een thuisbatterij. Hieronder lees je daar over verder:

Wat is de terugverdientijd van een accu?

De terugverdientijd is kortgezegd de tijd die nodig is om de kosten van de aankoop van het systeem terug te verdienen door te profiteren van lagere energiekosten, waardoor je dus de mogelijkheid krijgt om zelf gebruik te kunnen maken van je opgewekte stroom in plaats van stroom te gebruik van het energienet.

Factoren die de terugverdientijd beïnvloeden

  • Aanschafkosten: De prijzen van de batterijsystemen variëren tussen de 5.000 en 10.0000 euro. Dit is uiteraard afhankelijk van de capaciteit en het merk.
  • Opslagcapaciteit: Dit bepaalt de hoeveelheid aan energie die je accu kan opslaan. Het is dus logisch dat een grotere batterij meer energie kan opslaan, maar in aanschaf is dat natuurlijk duurder.
  • Energieprijzen en salderingsregeling: Dit is iets wat momenteel een belangrijke rol speelt binnen Nederland. Dit concept biedt je de mogelijkheid om overtollige zonne-energie terug te leveren aan het energienet. Het is nu duidelijk dat de financiële noodzaak voor een thuisbatterijsysteem kleiner is zolang deze regeling nog bestaat.
  • Besparing op het netgebruik: Het gebruik van een thuisbatterijsysteem kan ervoor zorgen dat je minder afhankelijk zult zijn van het net. Dit is een belangrijk onderdeel voor als de stroomprijzen zullen stijgen of op het moment dat er tarieven voor piekmomenten zullen ingevoerd worden. Het wil dus zeggen dat het gebruik van energie tijdens de piekuren ervoor kan zorgen dat geld bespaard kan worden.
  • Onderhoud en levensduur: Gemiddeld gezien ligt de levensduur van een thuisbatterij meestal tussen de 10 en de 15 jaar. Dit wil dus zeggen hoe langer dat een batterij meegaat en hoe efficiënter deze gebruikt worden, des te sneller de totale investering terug verdiend kan worden.

Voorbeeld van een huishouden

Stel dat je een thuisbatterijsysteem aanschaft voor 7.000 euro, waarbij deze batterij jaarlijks 3.000 kWh energie kan opslaan en vervolgens kan hergebruiken. Van uitgaande dat de elektriciteitsprijs 0,30 euro is per kWh, zou er dus jaarlijks 1.000 euro bespaart kunnen worden. In zo’n geval zal dus de totale terugverdientijd ongeveer 7 jaar in beslag nemen.

Gerelateerde tips

Vragen? Chat met ons